„ARCHITEKCI PRZYSZŁOŚCI”- nowy projekt Fundacji „Znaczenie”

Projekt "Architekci przyszłości" jest nowym pomysłem fundacji, który jest skierowany do młodzieży w wieku od 14 do 18 lat przebywającej w placówkach opiekuńczo-wychowawczych lub rodzinach zastępczych. Zadania związane z projektem będą realizowane od listopada 2014 do września 2015 roku na terenie Krakowa. Celem projektu jest wsparcie młodzieży w drodze usamodzielniania się, tak aby uczestnicy projektu rozwinęli umiejętności oraz zdobyli wiedzę z obszarów:

- współpracy

- ról grupowych

- własnej wartości

- radzenia sobie ze stresem i trudnościami

- motywacji

- wyboru ścieżki zawodowej

- radzenia sobie ze sprawami urzędowymi

- dbanie o zdrowie

- poznanie własnych praw i obowiązków w życiu dorosłym

- twórczego rozwiązywania problemów

i wiele innych

Działania obejmą dziesięciu uczestników, którzy zostaną wyłonieni podczas rekrutacji.

Projekt jest w całości finansowany ze środków firmy State Street realizowany przez Fundację „Znaczenie” we współpracy z psychologami z Poradni Psychologicznej FREN.

Projekt składa się z dwóch części.

Pierwszą z nich jest trening kompetencji społecznych, który będzie trwał przez sześć miesięcy. Dzięki temu treningowi uczestnicy będą mieli możliwość:

- poznać nowych ludzi - ich punkt widzenia i zainteresowania,

- poznać siebie - swoje mocne strony oraz dowiedzieć się w jaki sposób postrzegają ich inni ludzie,

- nauczyć się jak rozmawiać z ludźmi, aby ich słuchali, jak walczyć o swoje prawa oraz jak zaprezentować się w pozytywnym świetle,

- nauczyć się wyznaczania sobie celów oraz tego jak je realizować bez zniechęcania się.

Trening  jest realizowany w formie gier, zabaw grupowych a także dyskusji i pracy indywidualnej uczestników.  Daje to możliwość zdobycia wiedzy na swój temat, która przydaje się do tego, aby wybrać odpowiednią ścieżkę życiową. Trening będzie miał charakter stałej, zamkniętej grupy, która będzie się spotykać co tydzień i pracować trzy godziny. Zajęcia będą objęte superwizją.

W drugiej części projektu uczestnicy otrzymają indywidualne wsparcie asystenta usamodzielnienia się oraz raz w miesiącu będą uczestniczyli w grupowych warsztatach. Tematy tych spotkań będą wybierane przez uczestników. Dzięki tej części projektu uczestnicy będą mieli możliwość:

- dowiedzieć się jakie są ich prawa i obowiązki w dorosłym życiu,

- uzyskać konkretną wiedzę na temat tego jak szukać pracy, jak znaleźć mieszkanie, jak dbać o swoje zdrowie, itp,

- otrzymać indywidualną pomoc w rozwiązaniu konkretnych problemów, z którymi się zmagają,

- otrzymać informację na temat tego, gdzie szukać pomocy w razie problemów w przyszłości.
W trakcie tej części projektu zostanie stworzony film zbierający uzyskane przez uczestników informacje. Będzie to dla nich pamiątka, a także "instrukcja" dorosłego życia na przyszłość.

Młodzież dzięki projektowi „Architekci przyszłości” zdobędzie wiedzę i umiejętności potrzebne do świadomego kierowania życiem w dorosłości. Dzięki treningowi interpersonalnemu uczestnicy dowiedzą się jakie są ich mocne i słabe strony, sprawdzą w się w sytuacjach związanych z współpracą, rywalizacją, pracą grupową oraz rozwiązywaniem problemów. W drugiej części projektu, uczestnicy poznają konkretne sposoby radzenia sobie z zadaniami człowieka dorosłego. Dzięki asystentowi usamodzielnienia w bezpiecznych warunkach przećwiczą rozwiązywanie problemów takich jak: szukanie mieszkania, dbanie o zdrowie, staranie się o pracę oraz wiele innych.

Kontakt do osób realizujących projekt:

Mariusz Węc: opiekun merytoryczny projektu- biuro@fundacjaznaczenie.pl

Martyna Feliks: koordynator projektu- mfeliksfundacjaznaczenie@gmail.com

Joanna Suwada - Rucińska, Paulina Mikulaścik-Wąsacz: realizatorki projektu, psycholożki, właścicielki firmy Poradnia Psychologiczna FREN- kontakt.fren@gmail.com