Bezpieczne Przywiązanie

eng version

"Bezpieczne Przywiązanie"

Szanowni Państwo!

Z wielką radością pragniemy poinformować, że Fundacja Znaczenie wygrała konkurs grantowy organizowany przez Fundację Dzieci Niczyje „Bezpieczne Dzieciństwo 2012”.

Dzięki uzyskanym środkom będziemy mogli  zorganizować  bezpłatne warsztaty dla rodziców zatytułowane „Bezpieczne Przywiązanie”, na terenie osiedla Ruczaj oraz na terenie gminy Stryszów.

Adresatami są rodzice wychowujący co najmniej jedno dziecko w wieku 0-3 r.ż. Ten wiek bowiem to szczególnie ważny czas, w którym buduje się bezpieczna więź dziecka z dorosłym. Aby ten proces przebiegał pomyślnie rodzic i dziecko potrzebują od siebie nawzajem określonych gestów, zachowań i słów. Nie jest to żadna tajemna wiedza a raczej naturalny instynktowny kod, który nosimy w sobie. Niestety pośpiech i stres, który towarzyszy nam w codziennym życiu zagłusza nam to, co naturalnie potrafimy, wiemy, chcemy.

Zapraszamy Państwa do wspólnej warsztatowej pracy nad uporządkowaniem tego, co jest pomocne w kontakcie z dzieckiem, do refleksji nad tym, z czego warto byłoby zrezygnować, i nad poszukiwaniem nowych inspiracji w kontakcie z małym człowiekiem.

Ponadto w programie warsztatów znajdą się zagadnienia zaczerpnięte z warsztatów wychowawczych Szkoła dla Rodziców i Wychowawców, takie jak: stawianie granic, wyrażanie emocji, komunikacja uczuć, zachęcanie do współpracy, konsekwencje w wychowaniu, pochwały oraz odczarowywanie dziecka z ról i etykietek.

Zajęcia poprowadzą doświadczeni trenerzy metody Szkoła dla Rodziców. i Wychowawców. Uczestnicy warsztatów będą mogli dodatkowo skorzystać z bezpłatnych konsultacji indywidualnych z terapeutą rodzinnym oraz ze specjalistą pracy socjalnej.

Spotkania będą się odbywać raz w tygodniu, w dzień roboczy, w godzinach wieczornych, czas trwania jednego spotkania to ok. 3-4 godziny. Grupa warsztatowa będzie liczyć nie mniej niż 10 i nie więcej niż 15 osób.

Termin rozpoczęcia warsztatów na terenie osiedla Ruczaj to połowa kwietnia. Dla rodziców ze Stryszowa warsztaty rozpoczną się w drugiej połowie września.

Z uwagi na nie zebranie się grupy w Stryszowie, druga część warsztatów odbywa się zgodnie z zapotrzebowaniem dla rodzin z terenu Krakowa.

Rodziców zainteresowanych wzięciem udziału w spotkaniach zapraszamy do kontaktu :

mwroblewska@fundacjaznaczenie.pl

Serdecznie zapraszamy,

Małgorzata Mróz

Magdalena Wróblewska

Projekt współfinansowany ze środków The Velux Foundations w ramach programu

„Bezpieczne dzieciństwo”

Fundacji Dzieci Niczyje.

FDN nie ponosi odpowiedzialności za treść niniejszej publikacji.