Spektakle profilaktyczno-terapeutyczne

Zachęcamy do zapoznania się z broszurą reklamującą oba spektakle

( na dole strony)

Fundacja od 2012 roku jest twórcą spektakli profilaktyczno-terapeutycznych, których celem jest za pośrednictwem sztuki i środków wyrazu artystycznego przekazanie i uzmysłowienie mechanizmów zachodzących w rodzinach patalogicznych.

Pierwszy spektakl "Początek", którego premiera odbyła się 15 maja 2012 roku Teatrze Ludowym w Krakowie wzbudził wiele emocji i zainteresowania wśród gmin z całej Polski. Był wielokrotnie wystawiany i obejrzało go ponad 1000 widzów.

Spektakl ten pokazuje historię rodziny, która od pokoleń boryka się z wieloma problemami jak alkoholizm, bezrobocie, przemoc w rodzinie. Historia ta ma na celu pokazanie, że trudne sytuacje, które pociągają za sobą tak liczne konsekwencje mają gdzieś swój początek, ale w tych trudnych historiach można znaleźć taki moment, który może dać początek czemuś nowemu, lepszemu i pozwolić napisać rodzinie na nowo swoją historię.

Drugi spektakl "Dzieci Kowalskich"  powstał dzięki temu, że "Początek"  został bardzo dobrze przyjęty jak również z potrzeby spróbowania pokazania w jaki sposób dzieci wychowywane w rodzinach patologicznych przeżywają emocje. Jest to historia dwójki dzieci wychowywanych w domu, w którym króluje przemoc i alkohol. Historia pokazana z perspektywy dziecka uzmysławia nam, w jaki sposób destrukcyjne zachowania rodziców wpływają na losy ich dzieci i następne pokolenia.

Premiera tego spektaklu miała miejsce 16 maja 2013 roku w Dąbrowskim Domu Kultury.

Oba spektakle powstały przy współpracy z firmą AlpMim- Interwencja Artystyczna i reżyserem Piotrem Ślęzakiem.

Spektakl "Dzieci Kowalskich" w listopadzie 2013 roku otrzymał Grand Prix w konkursie COOLtura Porozumienia organizowanym przez Małopolski Ogród Sztuki.

Pliki do pobrania: