People in foundation

eng version.

Oto my!

Fundację "Znaczenie" tworzy grupa skłądająca się z psychologów, terapeutów, pedagogów, ekonomisty.

Działamy ze sobą od ponad dwóch lat, wkładając w naszą pracę dużo energii, pasji i zaangażowania.

Głównymi organami Fundacji są Zarząd i Rada Nadzorcza:

Współpracuje z nami grupa wolontariuszy:

Od lewej: Joanna Suwada-Rucińska, Anna Milota. Pracują z nami również Justyna Bąk i Krzysztof Bułka.

Kilka słów o każdym z nas:

Mariusz Węc - pomysłodawca, założyciel i prezes Fundacji „Znaczenie”.  Z wykształcenia mgr pedagogiki ukończonej na Akademii Świętokrzyskiej w Kielcach. Ciągle poszerza swoją wiedzę w szkole psychoterapii systemowej. W Fundacji poza powyższym pełni funkcję asystenta rodzinnego. Ponadto dogoterapeuta, od 2009 roku posiadacz biszkoptowej suczki Quini rasy golden retriever z którą dumnie pomaga dzieciom niepełnosprawnym i edukuje najmłodszych w szkołach. Od połowy 2012 roku z zapałem wspiera rodziny zastępcze na terenie powiatu Dąbrowskiego jako koordynator pieczy zastępczej.
Zainteresowania to-  muzyka, krzyczenie do mikrofonu, pomaganie innym, kontakt z ludźmi.

Magdalena Wróblewska - psycholożka, psychoterapeutka z ponad 15 letnim doświadczeniem zawodowym. Absolwentka 4-letniej Szkoły Terapii Rodzin przy Stowarzyszeniu OPTA, w trakcie zdobywania certyfikatu psychoterapeuty w Polskim Towarzystwie Psychologicznym.
Specjalizuje się w problematyce traumy wczesnodziecięcej i zagadnieniami przywiązania. Pomaga rodzinom biologicznym, adopcyjnym i zastępczym. W praktyce terapeutycznej korzysta z myślenia systemowego, psychodynamicznego oraz założeń teorii przywiązania Bowlbiego jak również z najnowszej wiedzy z obszaru neuropsychologii.
Ma doświadczenie w pracy z rodzinami o niskiej motywacji do zmiany i niskim statusie społecznym. Organizuje i prowadzi zajęcia profilaktyczne mające na celu uwrażliwienie rodziców na wagę wczesnych doświadczeń dziecka w budowaniu bezpiecznych wzorców przywiązania. Od 13 lat jest realizatorem Szkoły dla Rodziców, którą modyfikuje uwzględniając systemowe myślenie o rodzinie.
Od ponad 6 lat swoją praktykę terapeutyczną poddaje stałej superwizji, obecnie u dwóch superwizorów Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Stale aktywnie podnosi swoje kompetencje zawodowe uczestnicząc w polskich i zagranicznych szkoleniach i konferencjach dotyczących psychoterapii.
Pływanie, kontakt z przyrodą, kino studyjne oraz praktyka uważności to jej sposoby na odnajdywanie równowagi wewnętrznej. Ma za sobą dalekie podróże i planuje kolejne w poszukiwaniu balansu pomiędzy pomaganiem a życiem prywatnym.
W Fundacji „Znaczenie” jest odpowiedzialna za obszar merytoryczny projektów i jakość oferowanych usług.

Martyna Feliks - w Fundacji "Znaczenie" działa od ponad dwóch lat. Z wykształcenia pedagog, z pasji społecznik. Przeszła przez wszystkie możliwe sektory zatrudnienia, co daje jej możliwość szerokiego spojrzenia na różne zagadnienia społeczne. Doświadczenie zawodowe najpierw zdobywała w administracji publicznej działając głównie na rzecz osób starszych i niepełnosprawnych w Województwie Małopolskim. Obecnie pracuje w sektorze prywatnym przy realizacji projektów unijnych jako specjalista ds. zatrudnienia osób niepełnosprawnych, którym to pomaga wejść lub powrócić na rynek pracy. Szkoliła się także na mediatora, ukończyła studia podyplomowe z ekonomii społecznej oraz kurs na instruktora tańca współczesnego.
Lubi wiele rzeczy: ostatnio królują fotografia, podróże i organizacja wypadów górskich dla znajomych. Nieustanną pasją jest taniec.
W Fundacji jest głównie od papierkowej roboty. Ciągle coś pisze, czasem coś powie.

Dorota Bek - z Fundacją „Znaczenie” związana od lipca 2012 r. Magister ekonomii Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, absolwentka studiów podyplomowych z zakresu zarządzania projektami Wyższej Szkoły Europejskiej im. J. Tischnera. Posiada doświadczenie związane z zarządzaniem projektami w organizacjach pozarządowych oraz w firmach sektora prywatnego.
Obecnie specjalizuje się w zarządzaniu projektami współfinansowanymi ze środków unijnych i jest zatrudniona przez jednego z beneficjantów Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na stanowisku koordynatora projektów.
Lubi tańczyć, zwiedzać i gotować.
W Fundacji zajmuje się głównie robieniem tabelek w Excelu.

Joanna Suwada-Rucińska - w 2012 roku ukończyła Psychologię Stosowaną na Uniwersytecie Jagiellońskim. Obecnie kształci się w zakresie psychoterapii w Krakowskim Centrum Psychodynamicznym. Pracuje w Ośrodku Interwencji Kryzysowej i Poradnictwa w Myślenicach jako psycholog - interwent kryzysowy. Zajmuje się tam osobami doświadczającymi przeróżnych kryzysów życiowych związanych z przemocą rodzinną, żałobą, kryzysem dojrzewania czy traumatycznymi doświadczeniami.
Jest również dogoterapeutką. W Fundacji "Znaczenie" pracuje głównie metodą dogoterapii razem ze swoim psem - Skapi. Jest to bardzo łagodna i spokojna dwuletnia suczka rasy berneński pies pasterski. Skapi chętnie jeździ ze swoją panią na zajęcia i zawsze jest wspaniałą atrakcją dla dzieci i dorosłych.
Oprócz krótszych i dłuższych spacerów z psem, lubi także dalsze podróże po Polsce i świecie.

Anna Milota - absolwentka psychologii stosowanej na Uniwersytecie Jagiellońskim, ukończyła kurs pedagogiczny  oraz studia podyplomowe z psychologii transportu. Na co dzień zajmuje się badaniem kierowców i operatorów maszyn. Posiada doświadczenie w pracy z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie. Jest pełna energii, czasem chaotyczna ale zawsze wszędzie jej pełno. Jej znakiem rozpoznawczym jest jej stary, zdezelowany rower- nadal sprawny! To właśnie nim przemierza krakowskie ulice. Lubi aktywnie spędzać czas, kocha psy i konie. W wolnym czasie gra w siatkówkę, czasem jeździ konno, czyta książki.  Najlepiej odnajduje się w kontakcie z dziećmi i młodzieżą. W Fundacji "Znaczenie" jest od 2 lat. Przede wszystkim prowadzi twórcze warsztaty dla dzieci oraz indywidualne zajęcia z dziećmi mającymi trudności w nauce, wspierając je jednocześnie w wypełnianiu codziennych obowiązków.

Justyna Bąk - absolwentka Psychologii Stosowanej UJ. Na co dzień koordynuje prace w Placu Rozwoju oraz prowadzi zajęcia adaptacyjne dla maluchów. W Fundacji "Znaczenie" działa od 2 lat. Wolontaryjnie pracuje z rodzinami oraz udziela korepetycji najmłodszym podopiecznym. Zainteresowanie systemową pracą z rodzinami pogłębia w czasie całościowego kursu systemowej terapii rodzin.
Marzy o tym, aby zostać terapeutą rodzinnym i wyjechać w długą podróż na koniec świata.

Krzysztof Bułka

Jeśli chciałbyś z nami współpracować i zacząć działać na rzecz małopolskich rodzin to zapraszamy do kontaktu!

(fot. Andrzej Trutkowski)